Om Lindgården och området

Om Lindgården och området
Bostadsrättsföreningen Lindgården tog över fastigheten 17 september 2009. Föreningen består av 116 lägenheter. Styrelsen beviljar ej juridiska personer medlemskap. Endast fysiska personer kan beviljas medlemskap.

Vi som bor här är unga, gamla, barnfamiljer och ensamstående. En härlig blandning alltså. På somrarna så är nästan alla ute och umgås, att folk tar fram grillen, äter tillsammans och umgås är ett vanligt inslag på den trivsamma gården. Eller slår sig ner i den lilla syrenbersån och tar en fika.

Lindgården har länge varit känd som en av de trevligaste gårdarna i Dalen. Gemenskap och grannsämja präglar Lindgården. En fantastisk del av det underbara bostadsområdet Dalen är, här finns allt. Vem behöver åka till Kungsträdgården och titta på körsbärsträdens blommor om våren, när man ser det i flerfaldig mängd i Dalen! :-)
Och de röda fina klätterrosor som syns längs husväggar får en att tänka på Visby.

Som boende i Dalen har man nära till allt!
På gångavstånd ligger det populära utomhusbadet Nytorpsbadet, i folkmun kallat Nypan. Som även har en mycket trevlig servering med försäljning av glass, grillat mm till bra priser. Badet är så populärt att folk från bland annat Södermalm tar sig till Nypan för att bada och ha en bra dag.

På cykelavstånd hittar man Söderbysjön.
Eriksdalsbadet ligger ca 2 km från Lindgården.
Länk till det mycket närbelägna och trevliga Nytorpsbadet:

Bostadsområdet Dalen ligger i stadsdelen Gamla Enskede i söderort. Dalen är ett område med mycket barnfamiljer och består av 14 gårdar. Av dessa 14 gårdar så är 10 stycken bostadsrättsföreningar. Området att har på senare år blivit bättre och mycket på grund av bostadsrättsföreningarna, engagemanget ökar för hela området på ett bra sätt. Dalen ska i största möjligaste mån hållas bilfritt, på grund av trivsel och säkerhet.
I området Dalen så finns det flera förskolor (både kommunala och privata), utanför området ligger det ett antal grundskolor. Hammarby Södra skola ligger absolut närmast.
 
I Dalens centrum finns finns ett blandat utbud,
I närområdet finns det restauranger och Gamla Enskede bageri. Gamla Enskede Bageri
Ett par hundra meter från Dalen ligger Dalens Trafikskola. Dalens trafikskola

Evenemangsområde i världsklass
Stockholm Globe Arenas, Tele 2 Arena och 12 Stockholm. Tillsammans skapar de ett evenemangsområde i världsklass på gångavstånd från Dalen. 

Stockholm Globe Arenas Globen
Tele 2 Arena Tele 2 Arena
12 Stockholm 12 Stockholm

Shopping
Globens köpcentrum Globens shopping

Området kring Globen och Slakthusområdet kommer att utvecklas med bland annat etablerandet av butiker, restauranger och bostäder. Läs mer här: Slakthusområdet

Historiskt perspektiv:
Bostadsområdet Dalen började byggas 1979.
På platsen för Dalen var det tidigare kolonistugor och skog. Detta röjdes bort i slutet av 60-talet/början av 70-talet då det planerades att bygga ett jättesjukhus. Bygget blev ej av som planerat, bostadsområdet Dalen byggdes och av jättesjukhuset blev det Dalens sjukhus. Som har vårdcentral, BVC etc. PC Jersilds roman "Babels Hus" inspirerades av planen om jättesjukhuset.

En del av Dalens kolonistugeområde finns kvar, besök gärna koloniföreningen Dalens hemsida för mer information: http://www.koloniforeningendalen.se/

Namnet Dalen kommer från ett torp som uppfördes i området på 1700-talet, vid nuvarande Bersågränd, torpet revs 1971. Torpet Dalen tillhörde säteriet Enskede gård


Läs mer om gamla Enskede och vårt område i dokumentet nedan, från Stockholms Stadsmuseum.Ċ
maria.eriksson@lindgarden.net,
23 aug. 2012 06:36
Comments